2010-10-03

LT - ginkluotė. Minosvaidžiai

Tarpukaris




   Minosvaidžių nuotraukų rinkinys prisirpo atskirai temai  :)

   "Apie 1935 metus Lietuvos kariuomenės pėstininkų ginklavime buvo įvesti jau pokarinės konstrukcijos minosvaidžiai. Jie buvo vadinami Stokes-Brandt minosvaidžiais. Jų pagrindinės dalys buvo tik trys : vamzdis, atramos plokštė ir dvikojis su lizdu panoramai. Žygyje, ar keičiant poziciją, kiekvieną dalį nešė vienas kovotojas. Be to, minosvaidžių būriui - trims minosvaidžiams dar buvo vienas 1 metro bazės tolimatis."   
Čia ir žemiau - citatos iš V.Statkaus knygos "Lietuvos ginkluotos pajėgos 1918-1940 m."


   "Vamzdis neturėjo jokių judomų dalių. Jo dugne buvo nejudomas dužiklis, į kurį pataikydavo įleidžiamos minos užtaiso kapsulis. Vamzdis buvo lygus, be graižtvų."


   "Dvikojis leido keisti vamzdžio pakilos kampą ir išlyginti šoninius vietos nelygumus. Atramos plokštė priimdavo šūvio atatranką."
 

   "Minosvaidžio sviediniai, vadinami minomis, buvopračiuožiamos (lašo) formos. Užpakalyje turėjo lizdą pagrindiniam parako užtaisui ir sparnelius lėkimo krypčiai išlaikyti. Reikalui esant, tarp sparnelių būdavo įdedami papildomi parako užtaisai."


   "Iš viso, minosvaidis buvo labai geras ginklas, paprastos konstrukcijos ir beveik be kliūčių. Jis buvo taip pat labai taiklus. Be žymesnių pakeitimų minosvaidžiai ir dabar tebėra plačiai naudojami."


   "Kai kurie mūsų kariuomenės veteranai sako mūsų naudotus minosvaidžius buvus suomių gamybos, tačiau to patikrinti negalima."


   "Švediško 81,4 mm „Stokes-Brandt m/29“ minosvaidžio kovinė masė buvo 60 kg, minos masė – 3,5 kg, pradinis minos greitis 190 m/s, didžiausias šaudymo nuotolis 2,9 km, šaudymo sparta 15–18 šūvių/min." (iš wikipedijos) .







Minosvaidininkai Kaune.
Nuotrauka iš militaria.lt


* * * 

   Nepriklausomybės kovų trofejus, kolegos Ryčio įvardintas kaip vokiečių gamybos minosvaidis 7.58 cm Minenwerfer :

Po mūšio su bermontininkais, 1919 m


Karo mokyklos kariūnai-artileristai, 1925-1926 m.

* * *

Bombosvaidžiai




* * *

   Renkant iliustracijas naudotasi šiais šaltiniais:




5 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Čia dar reiktų pridėti Granatenwerfer 16 pirmojo pasaulinio karo minosvaidį (salyginai galima ir taip pavadinti) Juos LK naudojo tarpukario pradžioje, jie buvo vadinami "bombosvaidžiais". Nuotraukos buvo Vaičenonio knygoje, taip pat karo muziejuje yra egzempliorius.

plačiau
http://www.antraspasaulinis.net/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?138666.10

robertas rašė...

Ačiū, Ryti.
Apie bombosvaidžius LK beveik nieko nežinojau (buvo jie paminėti perimto bermontininkų turto sarašuose). Tad radęs iliustraciją(-jas) su džiaugsmu patalpinsiu tinklaraštyje, nepamiršdamas tavo ir kolegų surinktos informacijos :)

Anonimiškas rašė...

Kažkodėl 1937-39 LK bombosvaidžiai buvo vadinami ne 16 m., kaip būtų logiška Granatewerfer 16 atveju, bet 15 m. granatsvaidžiu.
Beje, kodėl logiška vadinti granatsvaidį/bombosvaidį minosvaidžiu?

eppanzer

robertas rašė...

"kodėl logiška vadinti granatsvaidį/bombosvaidį minosvaidžiu ?"
Kodėl gi ne ? Granatsvaidis/bombosvaidis/minosvaidis priklauso tai pačiai grupei įtaisų "sviediniams mėtyti". Tik pirmieji du pavadinimai buvo paplitę pirmoje XX am. pusėje, kai tuo tarpu "minosvaidis" naudojamas ir dabar.
Beje, granatsvaidžiu dabar priimta vadinti ir raketinius įtaisus, ir povamzdinius lengviesiams šaunamiems ginklams.
Tokia mano nuomonė. Įdomu, ką Rytis atsakys ?

Anonimiškas rašė...

Čia vis tos Lietuviškos terminologijos vingrybės, kuriose vis pasiklysti lengva. Paprasčiausia yra pas anglus- pas juos viskas yra mortar. Tik minosvaidžiai su triūba, kaip Tampella ar Brandt yra tiesiog "Mortar" o bombosvaidžiai, kaip šešiolktų metų modelis yra "Spigott Mortar". Principas abiejų net per daug panašus- abu išmeta sparnais stabilizuojamą užtaisą netieiogine trajektorija, tik pas vieną degimo kamera išorinė, pas kitą vidinė.