2010-12-09

Pajuostis '80. Aerodromo peizažai

XX am. antra pusė




  Dėka pluošto nuotraukų, gautų (ir gaunamų) iš Pajuostyje atlikusių tarnybą kariškių, galime bent kiek "primesti", koks gyvenimas virė aerodrome apie 1975-90 m.

Foto iš Rašid'o Zainetdinov'o kolekcijos


  Tuo metu įgulos pagrindą sudarė 128-as gvardijos karinio transportavimo aviapulkas (128 гв.ВТАП). Pagrindiniai lėktuvai - sunkieji keturių variklių orlaiviai Il-76.

  Iš vaikystės pamenu, kai mes po pamokų dviračiais važiuodavome iš miesto centro link Pajuosčio pažiūrėti besileidžiančių "il'ų". Būnant netoli kilimo-tupimo tako tie monstrai prariaumodavo virš galvų kokių 30 m. aukštyje. Efektas nerealus :)

  O čia anų laikų nuotraukos, darytos vasarą...







Foto iš Sergej Zykov albumo.




Foto iš Ww2.ru forumo.


   ... ir žiemą:



Skrydžių valdymo bokštas

XXI amžius.

Foto iš Leonid Ponomariov albumo.






   Эта запись появилась не без помощи Амалекс'а и Klon'а из forum-avia.  
Спасибо большое Вам .

* * *

7 komentarai:

robertas rašė...

Dėl pakeistų nuotraukų komentarai prarado prasmę, todėl buvo ištrinti. Be pykčių.

Anonimiškas rašė...

Labai įdomūs straipsniai apie Pajuosčio aerodromą, perskaičiau visus vienu ypu. Ypač domina '80 laikotarpis, kadangi tebeturiu gyvus prisiminimus iš vaikystės, kaip dieną ir naktį skraidydavo lėktuvai virš galvų, todėl dabar labai įdomu sužinoti, kokiais gi tikslais tie lėktuvai be paliovos skraidydavo.. Ar galima tikėtis tokio pat kokybiško straipsnio apie tą laikotarpį kada nors ateityje? O šiuo metu ar naudojamas Pajuosčio aerodromas?

Ačiū už super įdomius straipsnius.

Tomas

robertas rašė...

Į sveikatą, Tomai ;)
Na, savo įrašų nevadinu straipsniais, labiau tinka juos vadinti pranešimais.
Apie Pajuostį tikrai dar ne viskas sudėta, bus dar "rašliavos". Pvz, iki šiol dar nežinau, kaip per 70 metų keitėsi aerodromo kilimo-tupimo takas, ar vyko skraidymai "prie vokiečio", pokario metų (1945-60) situacja ir t.t.
Kas liečia dabartį, tai skraidyti ten praktiškai nebėra kam.
Visa ši ZONA (pagal Tarkovskio "Stalkerį") yra saugoma pėstininkų ir ten kartais vyksta pratybos su šaudymais.
Šiaip vadovybė istorijos entuziastus į teritoriją galėtų įsileisti ir papraščiau, be spec.leidimų - ekskursijas galima būtų organizuoti :)

Anonimiškas rašė...

Gal nelabai dera girtis, bet apie 1984 metus važiuodavom dviračiais į Pajuosčio bazę radiodetalių vogti...

robertas rašė...

:D
Gal ne "vogti", o pasirinkti ?

gintazaras rašė...

pajuostis buvo pati artimiausia TSRS aviacijos baze,galinti smogti branduoliniu ginklu VAKARAMS. Be abejo,PANEVEZYS tuomet buvo vienas is pirmuju taikiniu is VAKARU puses.prisimenu,toki ganda,sklandziusi 80-taisiais,jog panevezys taptu tik griuvesiu kruvele,jei saltasis karas taptu karstuoju.

robertas rašė...

Smogti Vakarams ? Nebent 1951-59 metais, kai Pajuostyje bazavos fronto bombonešiai Il-28, vėlesniais metais čia buvę transporto lėktuvai kapitalistams tokio pavojaus jau nebekėlė :)