2010-11-27

Sandoriai su Čekoslovakija. Tankai

Tarpukaris



  Nepasiekusių Lietuvos tankų istorijos. Šaltinis Nr.1 - straipsnis iš žurnalo "Karys" (1992-02) :




   Šaltinis Nr.2 - ištraukos iš D.Bukelevičiūtės knygos "Lietuvos ir Čekoslovakijos dvišalių santykių dinamika 1918-1939 metais" :





ČKD gamybos prototipų kolekcija, 1939 m. pavasaris.
Tamsiausios spalvos tankas - LTL














* * *

10 komentarų:

eppanzer rašė...

Ką gi, teks pasiieškoti Bukelevičiūtės knygos. Visa tankų pirkimo eiga nušviesta išsamiai, gerokai išsamiau nei čekų šaltiniuose. Liko nepaliestas tik pagrindinės ginkluotės 20mm Oerlikon pabūklų sumontavimo klausimas (kada, kur ir kas turėjo būti sumontuoti). Iškilo tik klausimas - išeitų, kad pėstininkams buvo užsakyti sunkieji ZB kulkosvaidžiai? O gal turėjo omeny jau naudojamus ZB 26? Kažkaip dviprasmiškai parašyta

robertas rašė...

Tankams buvo numatyti specialūs tankiniai ZB vz.37 kulkosvaidžiai.
O štai apie kokius sunkiuosius kulk. rašo - neaišku. Toje pat knygoje eina kalba apie čekoslovakiškus ginklus ant trikojo stovo, bet modelis nenurodytas. Tik užsiminta, kad tas kulkosvaidis 1937 m. dalyvavo konkurse kartu su belgišku FN.

eppanzer rašė...

Reikės susirasti šią knygą, matau, tikrai daug įdomios informacijos. Gal galima kolegas kol kas pamaitinti ir skanais apie kulkosvaidžius?
Nes akivaizdu, apie kokius tankinius kulkosvaidžius kalba, bet štai ar ZB-53 arba vz. 37 pėstininkų variantą tikrai PIRKOar tik RUOŠĖSI PIRKTI,ar visai nesiruošė pirkti LK?

robertas rašė...

eppanzer, dėl knygos - truputis kantrybės. Dabar ruošiu viso skyriaus, skirto kariniam bendradarbiavimui, e-versiją.
Kai padarysiu, paskelbsiu komentaruose.

robertas rašė...

Prašom, e-versija :
http://narod.ru/disk/488241001/Lietuvos-Cekoslovakijos%20santykiu%20dinamika%201918-1939.pdf.html

Nerijus rašė...

Dėkui kolega, nugriebiau ir aš.

robertas rašė...

Į sveikatą :)

eppanzer rašė...

Didelis ačiū. Kalbant apie Bukelevičiūtės knygą, labai gaila, kad pakėlusi LCVA dokumentus dėl čekiškų kulkosvaidžių, dėl artilerijos pasinaudojo Biručio straipsniu, kuris iš šiandien dienos perspektyvos gal geriau būtų ir nepasirodęs. Asmeniškai aš džiaugiuosi, nes gruodžio mėnesiui buvau atsirinkęs bylas su dokumentais apie ZB kulkosvaidžius. Dėl tų 400 stovų gaunasi kurioziškaistorija: 1939-11-03 raše Pėstininkų inspektoriui pranešama, kad 1938 buvo nupirkti 400 stovų , "o taip pat licenzija jiems gaminti Lietuvoje. Iki šiol nenumatyta, kokiems daliniams ir kiek duoti". Gal apie kulkosvaidžius aš čia ne vietoje?

robertas rašė...

Vietoj, eppanzer, vietoj :)
Ačiū už išplėstinį komentarą. Kol kas apie čekiškus kulkosvaidžius medžiagos nesurinkau, tai tavo paaiškinimai labai vietoje.
Tikrai įdomu.

eppanzer rašė...

Aš suskaičiavau (knygoje) 3100 kulkosvaidžių ZB 26 (dokumentuose rašoma Brno 26 m.), kas yra labai tikėtina. Panašu, kad toks skaičius ir buvo gautas. Beje, Mažeikių apskrities komendantui 1939 m. užklausus apie kainas, jam atsakė, kad Brno 26 m. kainuoja 1500 lt., stovas jam - 540 Lt.,lėkt. taikytuvas - 77,7 Lt., palyginimui motorizuotas kulkosvaidis - 6600 Lt. (kulkosvaidis 08/15 - 3500 Lt. (!), motociklas su vežimėliu - 3100 Lt.