2013-03-02

Karinės kraštotyros objektų žemėlapis




 

   Tinklaraščio 3-jų metų sukakties proga nusprendžiau vaizdžiai sudėlioti tai, kas per tą laikotarpį  buvo sužinota, aplankyta, pažinta.  

   Anuomet pradėtas kaip alternatyvus stambioms istorijos entuziastus vienijančioms interneto svetainėms blogas asmeninių ir kolektyvinių pastangų dėka tapo unikalios medžiagos apie "karinę" Panevėžio krašto praeitį šaltiniu. Mūsų rankos "palietė" tokius istorijos sluoksnius, kurių netyrinėjo jokios oficialios ar kitokios organizacijos. 

   Tikiuosi, mūsų, neprofesionalų, surinkta informacija pasitarnaus rimtų šios specifinės tematikos, kaip karinė kraštotyra, tyrinėjimų pradžiai.
* * *


   Dabar apie žemėlapį. Pirminiu variantu tai turėjo būt statiškas paveiksliukas su sudėliotomis žymėmis/numeriukais. Ačiū kolegai Ryčiui už laiku mesteltą užuominą link interaktyvaus sprendimo ;)



   Šiuo atveju pasirinkau ArcGIS platformą, kurioje sudėliojau pristatomų objektų žymes su lydinčia nuotrauka ir trumpu aprašymu. Paspaudus langelyje matomą foto atsidaro šiame tinklaraštyje esantis straipsnis, kuriame minimas pastarasis objektas.

   Šiandienai 90 % informacijos, panaudotos žemėlapyje, yra iš šio tinklaraščio aruodų. Dėka paprasto redagavimo pažymėtų vietų turėtų tik daugėti. 

   Beje, autonomiškus istorijos mėgėjus, klubus bei asociacijas kviečiu prisidėti prie Panevėžio karinės kraštotyros objektų sarašo papildymo.

Bendram labui !



* * *


Žemėlapio naujienos ir papildymai


2013-04:

   Pridėta paminklo prie miesto ligoninės nužudytiems 1941 m. birželio 26 d. Panevėžio apskrities ligoninės gydytojams (informacija plačiau) žymė:


-

   Pažymėta paminklinės lentos žuvusiems kovotojams už Lietuvos laisvę vieta (prie šv. Petro ir Povilo bažnyčios Smėlynės g.):

   Sunkiai įskaitomas užrašas skelbia: "ŠIOJE AIKŠTĖJE 1945-1952 METAIS BUVO GULDOMI NUŽUDYTI KOVOTOJAI, PASIPRIEŠINĘ BOLŠEVIKŲ OKUPACIJAI".

-

   Pažymėta vietinės rinktinės bataliono dislokacijos vieta 1944 m. Atminimo lenta randasi Respublikos g.3 (Panevėžio miesto dailės galerijos pastatas):


   Truputis informacijos: "1944 m. vasario mėnesį subūrus Panevėžio ir Biržų krašto savanorius į generolo Povilo Plechavičiaus organizuojamą Vietinę rinktinę, A. Švilpa kovo 11 d. buvo paskirtas čia suformuoto Vietinės rinktinės 241-ojo bataliono vadu. Jis vadovavo šiam junginiui, stiprindamas jo materialinę bazę ir ruošdamas būsimoms kovoms, kol 1944 m. gegužės 15 d. vokiečių okupacinei valdžiai suėmus Vietinės rinktinės vadus, batalionas buvo išformuotas, o jo kariai išleisti namo."


-
2013-05:

   Pažymėta Nepriklausomybės aikštėje stovinčio paminklo plk.ltn. Jonui Variakojui (Panevėžio srities apsaugos viršininkas, pirmasis 4-ojo Lietuvos karaliaus Mindaugo pėstininkų pulko vadas, Krašto apsaugos ministras) vieta :



2013-07-17:

   Į žemėlapį įtrauktas paminklas Pranui Tamašauskui - 4PP vadui, pulkui vadovavusiam 1921-1926 metais.




* * *


Komentarų nėra: